Kladdkaketårta med choklad, lakrits och blåbärsmousse
Med härlig mjukseg kladdkakebotten och fyllning av len mousse i tre goda smaker och därtill vackra färgskiftningar så skapas denna underbart goda tårta!
Räcker till 10 - 12 bitar
10 - 12 bitar
Ingredienser
Så gör du
- 100 gram smör
- 1 1/2 dl socker
- 1/2 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk havssalt
- 1 1/2 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
- 2 st ägg
Choklad och lakritsmousse
- 2 st gelatinblad Dr. Oetker
- 200 gram mörk blockchoklad
- 1 - 1 1/2 msk lakritspulver
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 2 st ägg
- 1/2 dl florsocker
Blåbärsmousse
- 3 st gelatinblad Dr. Oetker
- 250 - 300 gram blåbär passerade genom en sil
- 3/4 dl florsocker
- 2 st ägg
- 2 1/2 dl vispgrädde
Dekoration
- 2 dl vispgrädde
- grön hushållsfärg Dr. Oetker
- silverpärlor Dr. Oetker
- strössel Dr. Oetker
- grönt pyntgele' Dr. Oetker
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och rör ut det med socker och kakao.
Tillsätt vaniljsocker, salt och vetemjöl och avsluta med att röra ner äggen i smeten.
Häll smeten i en bakpappersklädd rund form med avtagbara kanter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 - 20 minuter.
Låt kakan svalna.
Choklad och lakritsmousse
Lägg gelatinbladen i en skål med vatten i minst 5 minuter.
Smält chokladen över vattenbad och tillsätt lakritspulver.
Vispa grädden för sig i en bunke och i en annan bunke äggen och florsockret.
Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma chokladen och rör tills allt är smält.
Vispa ner choklad och lakritsröran i smeten. OBS! Rör hela tiden.
Rör till sist ner den vispade grädden i smeten.
Häll moussen ovanpå den svalnade kladdkakan och ställ in i kylen i minst 4 timmar eller över natten.
Blåbärsmousse
Lägg gelatinbladen i en skål med vatten i minst 5 minuter.
Om blåbären är frysta, tina dem först och mixa dem sedan, då blir det lättare att passera dem. Värm upp den silade blåbärssåsen och tillsätt ev 1 msk vatten om såsen är lite tjock, låt den nästan nå kokpunkten, ta den då av värmen och rör ner gelatinbladen.
Vispa grädden för sig i en bunke och i en annan bunke äggen och florsockret.
Vispa ner blåbärssåsen i äggsmeten och rör till sist ner den vispade grädden.
Bred ut blåbärsmoussen ovanpå den stelnade chokladmoussen och ställ tillbaka i kylen i minst 4 - 6 timmar innan servering.
Dekoration
Vispa grädden och tillsätt lite grön hushållsfärg och spritsa på tårtan såsom du önskar.
Garnera med Dr. Oetkers dekorationspynt.
Lycka till!