Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Kladdkaketårta med choklad, lakrits och hallonmousse

Underbar tårta med härliga smaker tillsammans!

Tar lite extra tid att göra då det är många moment, men kan säga att det är det värt!

 

hagetsfika.blogg.se

Vote
(3)

Räcker till 10 - 12 bitar

Räcker till...

10 - 12 bitar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Kladdkakebotten
  • 100 gram smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk havssalt
  • 1 1/2 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
  • 2 st ägg
Choklad och lakritsmousse
  • 2 st gelatinblad
  • 200 gram mörk blockchoklad ta ej för mörk då tårtan kan bli för mäktig
  • 2 msk lakritspulver
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 st ägg
  • 1/2 dl florsocker
Hallonmousse
  • 3 st gelatinblad
  • 250 gram färska hallon passerade genom en sil
  • 3/4 dl florsocker
  • 2 st ägg
  • 2 1/2 dl vispgrädde
Kladdkakebotten
  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smält smöret och rör ut det med socker och kakao. 

  3. Tillsätt vaniljsocker, salt och vetemjöl och avsluta med att röra ner äggen i smeten.

  4. Häll smeten i en bakpappersklädd rund form med avtagbara kanter.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 - 20 minuter.

  6. Låt kakan svalna.

Choklad och lakritsmousse
  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i minst 5 minuter.

  2. Smält blockchokladen över vattenbad och tillsätt lakritspulver.

  3. Vispa grädden för sig i en bunke och i en annan bunke äggen och florsockret.

  4. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma chokladen och rör tills allt är smält.

  5. Vispa ner choklad och lakritsröran i äggsmeten. OBS, rör hela tiden.

  6. Rör till sist ner den vispade grädden i smeten.

  7. Häll moussen ovanpå den svalnade kladdkakan och ställ in i kylen i minst 4 timmar eller över natten.

Hallonmousse
  1. Lägg gelatinbladen i en skål med vatten i minst 5 minuter.

  2. Häll hallonsåsen i en kastrull och värm den tills den nästan når kokpunkten.

  3. Ta av kastrullen från värmen och krama ur gelatinbladen och rör ner dem.

  4. Vispa grädden för sig i en bunke och i en annan bunke äggen och florsockret.

  5. Vispa ner hallonsåsen i äggsmeten och rör till sist ner den vispade grädden.

  6. Bred ut hallonmoussen ovanpå den stelnade chokladmoussen, och ställ tillbaka i kylen i minst 4 - 6 timmar innan servering.

  7. Garnera tårtan så som du känner för!