Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(59)

Pepparkakskladdkaka med skumtomefrosting

Pepparkakskladdkaka toppad med en fluffig skumtomtefrosting - här är receptet som tar till vara på allt det goda i julen. Kladdkakan och frostingen förbereder du kvällen innan servering och låter de vila i kylskåp över natten. Sen är det bara att gå loss med spritsningen och dekorationen nästa dag.

baka.se

Vote
(59)

Räcker till 1 st springform ca 20 cm

Räcker till...

1 st springform ca 20 cm

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Pepparkakskladdkaka
  • 220 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 1 tsk vaniljpasta
  • 1 krm salt
  • 2 msk pepparkakskryddor
  • 4 dl vetemjöl
Skumtomtefrosting
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 fp skumtomtar (100g)
Pepparkakskladdkaka
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Tillsätt vaniljpasta, salt och pepparkakskryddor.
  3. Smält smöret och blanda ner i smeten.
  4. Vänd sist ned mjölet. Rör med en ballongvisp tills smeten nätt och jämnt gott ihop.
  5. Fodra och/eller smöra en springform ca 20 cm i diameter.
  6. Häll smeten i springformen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 25 minuter. Kakan ska ha satt sig i kanterna men vara lite "svängig" i mitten.
  7. Låt pepparkakskladdkakan vila i kylskåp över natten.
  8. Servera med spritsad skumtomtefrosting.
Skumtomtefrosting
  1. Klipp skumtomtarna i små bitar.
  2. Värm visprädde i en kastrull, grädden ska inte koka.
  3. Rör ner skumtomtebitarna och låt dem smälta helt under omrörning.
  4. Häll skumtomtegrädden i en bunke och täck med plastfolie så nära ytan på grädden att det inte bildas kondens.
  5. Ställ bunken i kylskåp över natten eller minst 4 timmar.
  6. När skumtomtegrädden stelnat som en pannacotta, använd en elvisp och vispa upp den till en fluffig smet.
  7. Spritsa smeten som en krans över kakan - vi använde oss av Wiltons runda tyllar #1A, #12 samt stjärntyll #4B.