Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Pepparkakskladdkaka med skumtomefrosting
Pepparkakskladdkaka toppad med en fluffig skumtomtefrosting - här är receptet som tar till vara på allt det goda i julen. Kladdkakan och frostingen förbereder du kvällen innan servering och låter de vila i kylskåp över natten. Sen är det bara att gå loss med spritsningen och dekorationen nästa dag.
Räcker till 1 st springform ca 20 cm
Räcker till...
1 st springform ca 20 cm
Recepttyp
Kladdkaka
Tillfälle
Jul
Smak av pepparkakor
Ingredienser
Så gör du
Pepparkakskladdkaka
- 220 g smör
- 3 dl strösocker
- 3 st ägg
- 1 tsk vaniljpasta
- 1 krm salt
- 2 msk pepparkakskryddor
- 4 dl vetemjöl
Skumtomtefrosting
- 4 dl vispgrädde
- 1 fp skumtomtar (100g)
Pepparkakskladdkaka
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Rör ihop ägg och socker i en bunke. Tillsätt vaniljpasta, salt och pepparkakskryddor.
- Smält smöret och blanda ner i smeten.
- Vänd sist ned mjölet. Rör med en ballongvisp tills smeten nätt och jämnt gott ihop.
- Fodra och/eller smöra en springform ca 20 cm i diameter.
- Häll smeten i springformen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 25 minuter. Kakan ska ha satt sig i kanterna men vara lite "svängig" i mitten.
- Låt pepparkakskladdkakan vila i kylskåp över natten.
- Servera med spritsad skumtomtefrosting.
Skumtomtefrosting
- Klipp skumtomtarna i små bitar.
- Värm visprädde i en kastrull, grädden ska inte koka.
- Rör ner skumtomtebitarna och låt dem smälta helt under omrörning.
- Häll skumtomtegrädden i en bunke och täck med plastfolie så nära ytan på grädden att det inte bildas kondens.
- Ställ bunken i kylskåp över natten eller minst 4 timmar.
- När skumtomtegrädden stelnat som en pannacotta, använd en elvisp och vispa upp den till en fluffig smet.
- Spritsa smeten som en krans över kakan - vi använde oss av Wiltons runda tyllar #1A, #12 samt stjärntyll #4B.