Semmelkladdkaka
Kan man få det bästa ur två världar? Kladdkaka och semla? Jajemen! Detta receptet är ljuvligt! Med stött kardemumma och mandelmassa i, samt toppad med färsk vispgrädde är varje tugga som en skänk från ovan.
Räcker till 10-12 bitar
10-12 bitar
Ingredienser
Så gör du
Ingredienser kladdkaka:
- 200 g smält smör
- 150 g riven mandelmassa
- 1 tsk malen kardemumma (eller 1½ tsk mortlade kardemummakärnor)
- 2½ dl strösocker
- 4 st ägg
- 3½ dl vetemjöl
- 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 1 krm salt (uteslut om smöret är saltat)
Ingredienser topping:
- 3 dl hårdvispad grädde
- ev. 75 g mandelflingor
- florsocker att sikta över
- stött/malen kardemumma att sikta över grädden
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä botten av en springform med avtagsbara kanter med bakplåtspapper. Smörj och mjöla insidan av kanterna.
Rör samman alla ingredienser till kakan i en bunke.
Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20 min.
Låt kakan svalna Innan du tar bort ringen.
Sikta florsocker över hela den avsvalnade kakan.
Bred ut eller spritsa grädden i ett fint mönster. Strö ev över mandelflingor och kardemumma över grädden.
Tips:
Kakan blir extra god om den bara får stå kallt en stund, den "sätter" sig på något sätt, blir snyggare skärningar också. Toppade endast med stött kardemumma.
Klart att servera! Och jag säger bara "Halleluja!"