Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(110)

Skumbollskladdkaka

Insåg när jag skulle döpa denna kladdkaka att skumbollen har väldigt många namn - gräddbulle, mums-mums, kokosboll, kokosmunk, kokostopp, ja det finns nog fler!  Men eftersom det bara är skum på kladdkakan så fick den heta Skumbollskladdkaka.

Vote
(110)
Kategorier
Recepttyp Kladdkaka

Ingredienser

Så gör du

Kladdkaka
  • 100 g smör
  • 100 g choklad
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 st ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
Skumbollstopping
  • 2 st gelatin
  • 3/4 dl vatten
  • 1 dl glykos
  • 2,5 dl strösocker till sockerlagen
  • 5 st stora äggvitor
  • 2 msk strösocker för sig
  • 1 msk vaniljsocker
Garnering
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 0,5-1 msk kakao alt O'Boy
  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smält smöret i en rejäl kastrull. Finhacka chokladen och häll det i det smälta smöret och rör om tills all choklad har smält. Rör i socker, vaniljsocker och ägg. Sikta i mjöl, salt och kakao. Blanda tills smeten är slät och jämn, och häll över i en smord springform, ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt kakan kallna helt.

  3. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. 

  4. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. 

  5. Smält gelatinbladen i en kastrull. Blanda i lite av marängen i kastrullen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Bred på marängsmeten över kladdkaka. 

  6. Blanda kokosflingorna med kakao eller O'boy, och strö över marängen.