Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Skumbollskladdkaka

Insåg när jag skulle döpa denna kladdkaka att skumbollen har väldigt många namn - gräddbulle, mums-mums, kokosboll, kokosmunk, kokostopp, ja det finns nog fler!  Men eftersom det bara är skum på kladdkakan så fick den heta Skumbollskladdkaka.

Vote
(5)

Räcker till

Räcker till...

Kategorier
Recepttyp Kladdkaka

Ingredienser

Så gör du

Kladdkaka
  • 100 g smör
  • 100 g choklad
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 st ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
Skumbollstopping
  • 2 st gelatin
  • 3/4 dl vatten
  • 1 dl glykos
  • 2,5 dl strösocker till sockerlagen
  • 5 st stora äggvitor
  • 2 msk strösocker för sig
  • 1 msk vaniljsocker
Garnering
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 0,5-1 msk kakao alt O'Boy
  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smält smöret i en rejäl kastrull. Finhacka chokladen och häll det i det smälta smöret och rör om tills all choklad har smält. Rör i socker, vaniljsocker och ägg. Sikta i mjöl, salt och kakao. Blanda tills smeten är slät och jämn, och häll över i en smord springform, ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt kakan kallna helt.

  3. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. 

  4. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. 

  5. Smält gelatinbladen i en kastrull. Blanda i lite av marängen i kastrullen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Bred på marängsmeten över kladdkaka. 

  6. Blanda kokosflingorna med kakao eller O'boy, och strö över marängen.