Skumbollskladdkaka
Insåg när jag skulle döpa denna kladdkaka att skumbollen har väldigt många namn - gräddbulle, mums-mums, kokosboll, kokosmunk, kokostopp, ja det finns nog fler! Men eftersom det bara är skum på kladdkakan så fick den heta Skumbollskladdkaka.
Ingredienser
Så gör du
Kladdkaka
- 100 g smör
- 100 g choklad
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 st ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 4 msk kakao
Skumbollstopping
- 2 st gelatin
- 3/4 dl vatten
- 1 dl glykos
- 2,5 dl strösocker till sockerlagen
- 5 st stora äggvitor
- 2 msk strösocker för sig
- 1 msk vaniljsocker
Garnering
- 1,5 dl kokosflingor
- 0,5-1 msk kakao alt O'Boy
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en rejäl kastrull. Finhacka chokladen och häll det i det smälta smöret och rör om tills all choklad har smält. Rör i socker, vaniljsocker och ägg. Sikta i mjöl, salt och kakao. Blanda tills smeten är slät och jämn, och häll över i en smord springform, ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt kakan kallna helt.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast.
Smält gelatinbladen i en kastrull. Blanda i lite av marängen i kastrullen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Bred på marängsmeten över kladdkaka.
Blanda kokosflingorna med kakao eller O'boy, och strö över marängen.