Vit kladdkaka med björnbär och havrecrumble
Recept på en perfekt kladdig vit kladdkaka som är toppad med en björnbärskompott och ovanpå det en smuldeg gjord på havregryn. Två klassiker i ett - kladdkaka OCH smulpaj!
Räcker till 1 formulär ca 24 cm i diameter
1 form ca 24 cm i diameter
Ingredienser
Så gör du
Björnbärskompott:
- 250 g frysta björnbär
- 1 msk Maizena
- 1 msk socker
Vit kladdkaka:
- 100 g smör
- 200 g vit choklad
- 2 msk vaniljpulver
- 0.5 dl muscovadosocker
- 2 st ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1 krm salt
Havrecrumble:
- 50 g smör
- 2 dl havregryn
- 0.5 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
- 1 tsk vaniljpulver
Björnbärskompott:
Koka samman björnbären med sockret. Häll på maizenan och låt kompotten tjockna.
Vit kladdkaka:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull och rör ner muscovadosockret och ställ den sedan åt sidan. Blanda vetemjöl, salt och vaniljpulver i en bunke. Smält den vita chokladen över ett vattenbad.
När smör- och sockerblandningen svalnat en aning vispa ner äggen och sikta sedan ner vetemjölet, saltet och vaniljpulvret. Vänd till sist ner den smälta chokladen med en slickepot.
Häll smeten i formen. Klicka ut björnbärskompotten ovanpå kladdkakssmeten.
Havrecrumble:
Nyp ihop alla ingredienserna i en bunke. Strö över havrecrumblet på kakan. Ugnsbaka kladdkakan i ca 20 minuter. Den ska bli gyllene och vara lite dallrig i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna.
Jag lät min svalna och ställde in den i kylskåpet över natten. Då tycker jag att den får bäst resultat. Men för er som vill äta den ljummen är det bara att hugga in i den direkt!