Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Vit kladdkaka med björnbär och havrecrumble

Recept på en perfekt kladdig vit kladdkaka som är toppad med en björnbärskompott och ovanpå det en smuldeg gjord på havregryn. Två klassiker i ett - kladdkaka OCH smulpaj!

 

Vote
(2)

Räcker till 1 form ca 24 cm i diameter

Räcker till...

1 form ca 24 cm i diameter

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Björnbärskompott:
  • 250 g frysta björnbär
  • 1 msk Maizena
  • 1 msk socker
Vit kladdkaka:
  • 100 g smör
  • 200 g vit choklad
  • 2 msk vaniljpulver
  • 0.5 dl muscovadosocker
  • 2 st ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
Havrecrumble:
  • 50 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 0.5 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
Björnbärskompott:
  • Koka samman björnbären med sockret. Häll på maizenan och låt kompotten tjockna. 

Vit kladdkaka:
  • Sätt ugnen på 175 grader.

    Smält smöret i en kastrull och rör ner muscovadosockret och ställ den sedan åt sidan. Blanda vetemjöl, salt och vaniljpulver i en bunke. Smält den vita chokladen över ett vattenbad. 

    När smör- och sockerblandningen svalnat en aning vispa ner äggen och sikta sedan ner vetemjölet, saltet och vaniljpulvret. Vänd till sist ner den smälta chokladen med en slickepot. 

    Häll smeten i formen. Klicka ut björnbärskompotten ovanpå kladdkakssmeten. 

Havrecrumble:
  1. Nyp ihop alla ingredienserna i en bunke. Strö över havrecrumblet på kakan. Ugnsbaka kladdkakan i ca 20 minuter. Den ska bli gyllene och vara lite dallrig i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna. 

  2. Jag lät min svalna och ställde in den i kylskåpet över natten. Då tycker jag att den får bäst resultat. Men för er som vill äta den ljummen är det bara att hugga in i den direkt!