Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(56)

18 timmars bröd

Ett enkelt bröd för hemma bagaren som inte har stenugn. Busenkelt surdegs bröd 

Vote
(56)

Räcker till 1 st bröd

Räcker till...

1 st bröd

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

 • 430 g Vetemjöl eller valfri sort
 • 345 g ljummet vatten (37 grader)
 • 1 g jäst (gärna ekologisk)
 • 8 g salt
 • 1 st Gryta med lock funkar med de flesta men tycker det blir bäst i en gjutjärns
 • Rör ut jästen i vattnet i en stor skål. Rör i mjöl och salt. Det blir en mycket lös deg. Degen ska inte knådas, bara röras ihop. PLASTA SKÅLEN och ställ den på jäsning 18 timmar i rumstemperatur.

  När den har jäst och ser fin ut och man ser tydliga glutensträngar när man tippar skålen, ska den hällas ut försiktigt på ett lätt mjölat bord. Vik in degen över sig själv 2-3 gånger

  Låt degen vila på köksbänken i 20 minuter. Forma sedan till ett bröd, dock utan att slå ner den helt. Vik in den i sig själv tills degen blir en stram boll. Ställ till jäsning på en mjölig bakduk eller i en mjölad skål på ett varmt ställe.

  När degen nästan har jäst till dubbel storlek är det dags att ställa en gryta i ugnen i 250 grader. Använd stålgryta, järngryta, emaljerad gryta eller en av lera - huvudsaken att det finns ett lock som passar.

  När grytan är varm och degen har jäst så pass att avtrycket blir kvar när man stuckit ett finger i den, så tippar man försiktigt över degen i grytan. Lägg på locket och ställ den i ugnen i 250 grader cirka 30 minuter.

  Sen tar man av locket och gräddar klart brödet. Man kan tippa ut det ur grytan och höra om det låter ihåligt när man knackar på undersidan, gör det så, är det klart. Vänd ut på ugnsgaller och låt svalna. Vänta med att skära i det tills det har svalnat.