Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Bagels

Bagels är det klassiska bakverket med hål i mitten. Förutom utformningen skiljer den sig lite från vanliga frallor eftersom den ska kokas en kort stund i vatten innan den gräddas. Detta gör att bagelsen blir blanka på ytan och sega i innankråmet.
Vote
(1)

Räcker till 8 st

Räcker till...

8 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

 • 500 g vetemjöl
 • 1 fp Dr. Oetker Surdeg
 • 1 tsk grovt salt
 • 1 msk socker
 • 1 msk neutral matolja
 • 3 dl ljummet vatten
 • sesamfrön till topping
 1. Blanda mjöl, innehållet i en påse Surdeg, salt och socker i en skål. Tillsätt olja och vatten och knåda degen gott i en bakmaskin på låg hastighet i 10-12 minuter, tills den är blank och smidig. Den långa knådtiden är viktig för att aktivera glutenet i mjölet, vilket påverkar brödets struktur. Det är helt klart lättast att knåda degen i en bakmaskin, när den ska knådas så länge. Alternativt så kan man prova att knåda degen med en kombination av att att använda en elvisp med degkrokar och händerna.
 2. Dela degen i 8 delar, forma dem till runda bullar. Låt dem jäsa på ett lätt mjölat bakbord under en meldrysset bord under en fuktig hårt urvriden handduk i 20 minuter.
 3. Sätt ugnen på 220 °C traditionell värme.
 4. Koka upp vatten i en vid plattbottnad gryta. Klä två plåtar med bakpapper.
 5. Sänk försiktigt ned bagelsen i det kokande vattnet, en i taget och låt dem koka 30 sek på varje sida. Ta upp bagelsen men tänk på att lägga den med baksidan upp på bakplåten. Strö över sesamfrö, vänd på den och strö sesamfrö över ovansidan. Upprepa tills det är fyra bagels på varje plåt.
 6. Grädda bagels i ca. 20 minuter i nedre delen av ugnen, en plåt i taget. Låt de färdiggräddade bagelsen svalna på ett galler.