Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Baguette med en twist

Färskt bröd är bland det bästa som finns och så enkelt att göra. Måltiden känns plötsligt så lyxig när man bjuder på färskt bröd

Vote
(4)

Räcker till 4 st baguetter eller 2 limpor

Räcker till...

4 st baguetter eller 2 limpor

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • ca 13 dl Manitoba cream (eller vanligt vetemjöl)
  • 1 tsk salt
  1. Sätt ugnen på 250º.

    Blanda ca 12 dl mjöl med det ljumna vattnet. Arbeta ihop degen med maskin eller för hand i ca 10 minuter. Ska vara något kladdig deg men släppa från bunken. 
    Smula sönder jästen och blanda i ytterligare 2 minuter. Lägg sedan i saltet och arbeta ytterligare 2 minuter.
    Låt degen jäsa i bunken övertäckt med en kökshandduk i för ca 30 minuter.

  2. Mjöla med den dl som är kvar på ett bakbord eller liknande och stjälp upp degen försiktigt. Dela degen i två delar om du ska baka limpor eller i fyra delar om du ska baka baguette.

    Ta tag i degen och forma den försiktigt till en avlång limpa som du sedan tar tag om ändarna och vrider något varv. För baguette gör bröden längre och smalare och vrid flera varv.

    Lägg bröden på en oljad (olivolja) plåt eller ett oljat bakplåtspapper. Låt jäsa med duk över i ca 30 minuter.

    Innan du sedan sätter bröden in i ugnen ska du fylla en djup ugnsplåt eller liknande med kokande vatten som du sätter längst ner i ugnen. Detta för att brödet ska få en knaprig skorpa. 

  3. Grädda i ca 10 minuter med den höga temperaturen och sänk sedan till ca 150 grader i ungefär 35-45 minuter (beroende på mjölsort). Känn på brödet om det är lätt att lyfta. 

    Låt bröden kallna på galler under en kökshandduk. 

    Du kan fylla bröden med olika godsaker som tex oliver, kryddor, ost, nötter, soltorkade tomater eller vad du nu kan hitta på.

    Andra mjölsorter är också att rekommendera.