Ingredienser
Så gör du
- 5 dl vatten
- 1 pkt bagarens jästmix medelhavsbröd
- 7 1/2 dl vetemjöl special
- 5 dl durumvete
- 1 msk olivolja
Blanda de torra ingredienserna.Tillsätt vatten (40°C) och olja.
Knåda ihop till en elastisk deg, ca 8 min i maskin (2 min sakta och 6 min medelhastighet ) eller 12 min för hand.
Täck med plast och låt jäsa i ca 1,5 timmar.
Sätt ugnen på 240°C och ställ samtidigt in en form med ½ liter vatten för att få bra skorpa på brödet. Låt formen stå kvar under hela bakningen.
Häll ut degen på en mjölad bänk eller bord och forma försiktigt till två bröd, tryck inte ut luften som bildats.
Pensla med lite vatten och doppa i durumvetemjöl. Lägg på plåt med papper och täck med plast, låt jäsa i ca 45 min.
Sätt in bröden i 240 °C. Sänk temperaturen till 210°C och grädda i ca 30 min. Brödet är klart när det låter ihåligt när man knackar på undersidan.
Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.