Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(26)

Cibatta på vetesurdeg

En jättegod lite syrlig ciabatta gjord på vetesurdeg. Bakar ofta dessa ciabatta och de blir bra varje gång, receptet kommer från Martin Johanssons blogg, Pain de Martin.

cupcakesfluffan

Vote
(26)

Räcker till 14 st

Räcker till...

14 st

Ingredienser

Så gör du

 1. 1, kväll:

  100 g vetesurdegsgrund
  100 g ljummet vatten
  150 g vetemjöl special
  50 g rågmjöl

   

  Rör ihop i en bunke till en slät boll, jag rörde ihop med en träslev. Sätt på plast och låt stå i rumstemperatur i c:a 20 timmar.

   

 2. Nästa kväll:

  Surdegen från gårdagen
  550 g ljummet vatten
  750 g vetemjöl special
  25 g salt

   

  Kör allt utom salt i degblandare på låg hastighet i cirka 2 minuter. Låt vila 30 minuter. Häll i saltet och kör på lite högre hastighet i 3 minuter.

  Lägg degen i en inoljad plastlåda (eller häll på lite olja och låt den ligga i bunken). Låt jäsa i rumstemperatur i ungefär en timme. Under den tiden viker du degen tre gånger; först uppifrån och nerifrån, sedan från sidorna.du skall känna att du liksom spänner degen.

  Efter en timme stoppar du in den i kylen och låter den stå där över natten.

   

 3. Nästa morgon:
  Nu skall degen ha jäst till ungefär dubbel storlek.
  Stjälp försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två. Dra ut varje bit till en rektangel, ungefär 20 x 30 cm. Strö på lite mjöl och dela sedan i åtta bitar. Lyft över degbitarna på ett bakplåtspapper som du lagt på en bricka eller en skärbräda.

 4. Lägg på en handduk och låt jäsa cirka 40 minuter. (Efter ca 20 minuter kan man sätta in den ena laddningen i kylen och låta dem stå där tills de första är gräddade.) Under tiden, sätt ugnen på 275° med en plåt på nedersta hyllan och en i mitten.

   

 5. Nu skall de in i ugnen. Låt papperet med bröden glida över på den heta plåten. Lägg några isbitar på den nedre plåten så blir det fin ånga. Grädda tills bröden fått fin färg i c:a 13-15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler.