Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Cranks bullar

Milda http://www.milda.se

Vote
(4)

Fri från

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till 20 stycken

Räcker till...

20 stycken

Kategorier
Näringsvärde Äggfritt

Ingredienser

Så gör du

  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk Milda flytande margarin, (eller Milda i folie)
  • 2 tsk salt
  • 1 dl kruskakli
  • 2 dl grovt matbrödsmjöl, (120 g)
  • 6 dl specialvetemjöl, (350 g)
  • 1. Koka vete- och rågkross i hälften av vattnet tills det blir mjukt, ca 5 minuter. Häll i resten av vattnet och låt krossblandningen svalna till fingervarmt, 37°C.

    2. Häll blandningen i en 3-liters degbunke. Smula i jästen. Rör tills den har löst sig helt.

    3. Blanda i matfett, salt, kruskakli, matbrödsmjöl och vetemjöl. Spara ca 1/2 dl till utbakningen.

    4. Arbeta degen för hand 8-10 minuter eller i matberedare 1/2-1 minut. Degen ska bli
    smidig och släppa degbunkens kanter.

    5. Strö över lite vetemjöl och låt degen jäsa övertäckt med plastfolie ca 40 minuter.

    6. Sätt ugnen på 225°C.

    7. Lägg upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 bitar. Låt degbitarna vila någon minut så att spänningen släpper i degen. Rulla varje degbit till en längd och dela i ca 10 bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk ca 30 minuter.

    8. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.