Cranks bullar
Fri från
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 20 stycken
20 stycken
Ingredienser
Så gör du
- 1 dl vetekross
- 1 dl rågkross
- 5 dl vatten
- 50 g jäst
- 2 msk Milda flytande margarin, (eller Milda i folie)
- 2 tsk salt
- 1 dl kruskakli
- 2 dl grovt matbrödsmjöl, (120 g)
- 6 dl specialvetemjöl, (350 g)
1. Koka vete- och rågkross i hälften av vattnet tills det blir mjukt, ca 5 minuter. Häll i resten av vattnet och låt krossblandningen svalna till fingervarmt, 37°C.
2. Häll blandningen i en 3-liters degbunke. Smula i jästen. Rör tills den har löst sig helt.
3. Blanda i matfett, salt, kruskakli, matbrödsmjöl och vetemjöl. Spara ca 1/2 dl till utbakningen.
4. Arbeta degen för hand 8-10 minuter eller i matberedare 1/2-1 minut. Degen ska bli
smidig och släppa degbunkens kanter.5. Strö över lite vetemjöl och låt degen jäsa övertäckt med plastfolie ca 40 minuter.
6. Sätt ugnen på 225°C.
7. Lägg upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 bitar. Låt degbitarna vila någon minut så att spänningen släpper i degen. Rulla varje degbit till en längd och dela i ca 10 bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk ca 30 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.