Danskt rågbröd
Fri från
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Räcker till 2 bröd
2 bröd
Ingredienser
Så gör du
- 1 påse bagarens jästmix surdegsbröd
- 4 dl vetebröd special
- 3 dl grovt rågmjöl
- 1 dl mörk sirap
- 3 msk olja
- 4 dl vatten
- olja till pensling av formarna och en plåt
Fröblandning
- 1 dl krossad råg
- 0,5 dl sesamfrö
- 0,5 dl solrosfrö
- 0,5 dl linfrö
- 2 dl vatten
Övrigt
- 2 st 1,5 liters brödformar
1. Dag 1: Blötlägg fröerna i 2 dl vatten. Låt stå till nästa dag i rumstemperatur.
2. Dag 2: Sätt ugnen på 190° och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen. Låt vattnet stå kvar
under hela baktiden.3. Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjölet på en gång.
4. Tillsätt vatten (40°), sirap och olja.
5. Blanda degen långsamt i 20 min i maskin eller för hand. Täck med plast och låt jäsa i 45 min. Degen skall vara lös som en gröt.
6. Pensla formarna med olja. Fyll upp degen i formarna, täck med en smord plåt och låt jäsa i 45 min, upp till kanten.
7. Baka i 190° i ca 45 min. Det är viktigt att du inte öppnar ugnen i onödan, eftersom värmen då försvinner
ut, det blir längre baktid och du riskerar att bröden blir torra. Lossa bröden ur formarna direkt efter bakning.