Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Danskt rågbröd

Vote
(1)

Fri från

Mjölk & laktosfritt

Mjölk & laktosfritt

Räcker till 2 bröd

Räcker till...

2 bröd

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 1 påse bagarens jästmix surdegsbröd
  • 4 dl vetebröd special
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl mörk sirap
  • 3 msk olja
  • 4 dl vatten
  • olja till pensling av formarna och en plåt
Fröblandning
  • 1 dl krossad råg
  • 0,5 dl sesamfrö
  • 0,5 dl solrosfrö
  • 0,5 dl linfrö
  • 2 dl vatten
Övrigt
  • 2 st 1,5 liters brödformar
  • 1. Dag 1: Blötlägg fröerna i 2 dl vatten. Låt stå till nästa dag i rumstemperatur.

    2. Dag 2: Sätt ugnen på 190° och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen. Låt vattnet stå kvar
    under hela baktiden.

    3. Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjölet på en gång.

    4. Tillsätt vatten (40°), sirap och olja.

    5. Blanda degen långsamt i 20 min i maskin eller för hand. Täck med plast och låt jäsa i 45 min. Degen skall vara lös som en gröt.

    6. Pensla formarna med olja. Fyll upp degen i formarna, täck med en smord plåt och låt jäsa i 45 min, upp till kanten.

    7. Baka i 190° i ca 45 min. Det är viktigt att du inte öppnar ugnen i onödan, eftersom värmen då försvinner
    ut, det blir längre baktid och du riskerar att bröden blir torra. Lossa bröden ur formarna direkt efter bakning.