Fiberrikt energibröd med torkad frukt och nötter
Ett super gott bröd som jag brukar baka ofta hemma och just till Jul så ger jag bort dessa inslaga i linnehandukar. En mycket omtyckt gåva!
Räcker till 2 st bröd
2 st bröd
Ingredienser
Så gör du
- 7 dl vetemjöl
- 3 dl grahamsmjöl
- 2 dl grovt rågmjöl
- 2 tsk salt
- 2 tsk bikarbonat
- 2 dl mörk sirap
- 1 l naturell yoghurt
- ½ dl krossade linfrön
- 1½ dl blåbärsmix från Exotic Snacks
- ½ dl russin
- 1 dl hela hasselnötter
- 1 dl hela sötmandlar
- 2 dl strimlade torkade aprikoser
- 1 dl strimlade torkade fikon
Till formarna
- smör att smöra formarna med så att fröna fastnar!
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl pumpafrön
- ½ dl phyllisfrön
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader. Smörj formarna. Använder du keramik formar så olja dom istället. "Bröa" in dom med pumpa, solros och phyllisfröna.
Blanda alla mjölsorter, salt och bikarbonaten i en bunke.
Tillsätt yogurten och sirapen, russin, nötterna och aprikoserna och fikonen.
Blanda allt ordentligt.
Dela upp smeten lika i båda formarna, platta till toppen något.
Jag använder alla typer av formar. Men oftast använder jag en vanlig långform/brödform på 1½ l.
Strö nu på fröna.
Grädda i nedredelen av ugnen i ca 60 minuter, sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter.
Stjälp upp bröden på galler och låt dem svalna.
Ät brödet med en god stark ost eller en god mögelost och ett gott glas rött....
Gott även att rosta!!