Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Finsmakande rågkakor med fikon

Grova, härliga bullar med smak av söta fikon.

Foto: Frida Wismar

Vote

Räcker till 8 st

Räcker till...

8 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 8 st Risenta torkade fikon
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl olja
  • 1 msk salt
  • 1 dl Risenta krossade linfrön
  • 1 dl Risenta hirsflingor
  • 1 dl Risenta vetegroddar
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 1 dl Risenta pumpakärnor
  • filmjölk till pensling
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
    Skär fikonen i mindre bitar. Smula jästen i en bunke.

  2. Värm vattnet till fingervarmt. Blanda lite vatten med jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, fikon, olja, salt, linfrön, hirsflingor, vetegroddar, rågmjöl och nästan allt vetemjöl.

  3. Arbeta degen för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.

  4. Ta upp och knåda degen smidig med resten av mjölet.

  5. Dela degen i 8 bitar. Forma varje degbit till en rund kaka, cirka 3 cm hög. Lägg kakorna på plåtar täckta med bakplåtspapper och nagga med gaffel.

  6. Låt jäsa övertäckta i cirka 20 minuter.

  7. Pensla kakorna med filmjölk och strö över solroskärnorna.

  8. Grädda rågkakorna mitt i ugnen i cirka 13 minuter.

  9. Låt dem svalna på galler under bakduk.