Fladdermuspiroger
Perfekta kalasmaten när man samlat ett gäng spöken och trollkarlar till middag
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 24 st Ganska små piroger
24 st Ganska små piroger
Ingredienser
Så gör du
- 50 g smör
- 3 dl mjölk
- 2 dl vatten
- 25 g jäst
- 1 tsk salt
- 2 st ägg Ett i degen, ett att pensla med
- 16 dl vetemjöl
- 300 g Blandfärs stekt med en påse Tacokrydda
- 48 st linfrön Dekoration som kan uteslutas
Köttfärsen ska vara färdigtillagad med tacokrydda innan pirogerna påbörjas.
Smält smör i en kastrull, häll i mjölk och vatten, värm till 37 grader och dra av från plattan.
Smula ned jäst i en skål, häll på vätskan och rör i salt.
Vispa upp ena ägget och blanda ner i vätskan.
Häll i mjölet, lite i taget och rör till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader
Knåda igenom degen, dela i 25 bitar (en bit ska sparas till dekoration), kavla ut till 24 rundlar, lägg på köttfärs, nyp ihop kanterna och låt jäsa i 15 minuter på plåten.
Kavla ut den sista degbiten och ta ut fladdermöss (eller annan form) med kakutstickare.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg, lägg på en fladdermus på varje pirog och fäst linfrön som ögon med hjälp av lite kallt vatten på pensel.
Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Kan serveras varma eller kalla, går bra att frysa in.