Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Foccacia

Vote
(2)

Fri från

Mjölk & laktosfritt

Mjölk & laktosfritt

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till 8 st runda foccacia

Räcker till...

8 st runda foccacia

Ingredienser

Så gör du

  • 25 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 dl vetesurdeg
  • 1,5 msk flingsalt
  • 2 msk flytande honung
  • 3/4 dl olivolja
  • 12-15 dl vetemjöl special
  • olivolja
  • flingsalt
  • tomater, rödlök, italiensk salladskrydda eller vad du nu önskar ha som garnering på dina foccacia
  1. Rör ut jästen i lite av vattnet o ha sen i resten av vattnet. Blanda ner surdegen, salt, honung och olja. Knåda ner lite mjöl i taget o knåda ca 5 minuter.

  2. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Lägg på en handduk o jäs i 1 timme.

  3. Dela degen i 8 delar o rulla till bollar. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt o ringla olivolja o strö lite flingsalt. Platta till varje boll så den är ca 1 cm tjock o lägg på plåten. Lägg på en handduk o jäs ytterligare ca 45 minuter.

  4. Tryck hål med fingrarna i degen o lägg på det du gillar, jag hade på halva körsbärstomater, skivad rödlök o lite italiensk salladskrydda på någon av dem. Ringla på mkt olivolja (som ni ser på bilden var jag lite för snål med olja så de blev lite torra, men då är det ju bara att ha på olivolja när man äter) o strö flingsalt över. Grädda i 225°C ca 10-15 minuter.