Formfranska
En llite grövre variant på formfranska, jättegod att rosta.
Räcker till 2 st
2 st
Ingredienser
Så gör du
- 5 dl vatten
- 1,5 dl vetekross
- 50 g jäst
- 2 tsk salt
- 2 msk smält smör eller margarin
- 9-10 dl vetemjöl
Till pensling:
- 1 st ägg
- 2 msk Vallmofrön
Koka vatten och vetekross över svag värme
Häll blandningen i en degbunke och låt den svalna till ca 37°.
Smula ner jästen i bunken och rör om så att den löser sig. Tillsätt salt, smör och det mesta av mjölet under kraftig omrörning. Arbeta degen 5 min i maskin eller 10 min för hand så att degen blir jämn och smidig.
Täck med bakduk och låt jäsa minst 30 min eller gärna till dubbel storlek.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den en stund. Tillsätt så mycket mjöl att degen blir ganska fast.
Dela degen mitt itu och forma till avlånga bröd. Eventuellt kan man ta knappt 1/6 av degen och rulla ut dem till 3 långa längder/bröd och fläta dem samt lägga flätan mitt på brödet.
Lägg bröden i smorda bakformar. Låt jäsa i ca 30 min.
Vispa upp ägget, pensla bröden och strö på vllmofrön.
Grädda i 200° ca 30 min
Låt bröden kallna på galler utan bakduk.