Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Frukt- och nötbröd

Milda http://www.milda.se

Vote
(2)

Räcker till 3 limpor

Räcker till...

3 limpor

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Steg 1
  • 1 dl lättfil
  • 1 dl Vetekli
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrö
  • 1 msk salt
  • 4 dl kokhett vatten
  • 18-20 torkade aprikoser
  • 12 torkade fikon
  • 1½ dl russin
Steg 2
  • 2 dl hasselnötter
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 2 påsar Torrjäst
  • 9-10 dl rågsikt
  • 9-10 dl vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 100 g Milda i folie ( eller 100 g Milda flytande margarin )
  • 1. Steg 1: Koka upp vatten i en kastrull. Blanda ihop fil, vetekli, rågkross, vetekross, solroskärnor, linfrö och salt. Häll på det kokheta vattnet och rör om. Ställ bunken åt sidan att svalna.

    2. Skär aprikoser och fikon i bitar. Lägg all torkad frukt i en skål, häll på vatten så att det täcker och låt frukten ligga i blöt medans krossblandningen svalnar.

    3. Hacka hasselnötterna grovt. Häll av vattnet från frukten och blanda frukten med nötterna och det skållade avsvalnade krosset.

    4. Rör ner sirap och margarin. Blanda ihop torrjäst med mjölsorterna.

    5. Koka upp vatten och häll det över degen, rör om. Tillsätt mjölblandningen och arbeta degen ordentligt. Täck över bunken med plastfolie och låt den jäsa ca 30 minuter eller till dubbel storlek.

    6. Sätt ugnen på 225°C. Smörj tre stycken 1½ liters avlånga bakformar. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den lätt. Dela degen i tre bitar.

    7. Forma degen till limpor (med lätt mjölade händer) och lägg dem i formarna. Täck över med bakduk och låt bröden jäsa i 30 minuter.

    8. Grädda bröden på nedersta falsen ca 40 minuter.