Ingredienser
Så gör du
- 3 dl Kungsörnen Rågkross
- 3 dl kokande vatten
- 5 dl kallt vatten
- 25 g jäst
- 1 msk salt
- 0,5 msk ättisksprit
- 5 dl Kungsörnen Rågmjöl
- 8,5 dl Kungsörnen Ljust och milt Fullkornsvetemjöl
Lägg rågkross i en degskål och häll över kokande vatten. Låt stå ca 10 minuter.
Tillsätt det kalla vattnet, kolla att temperaturen inte överstiger 37˚C. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Klicka degen i en stor smord avlång form, ca 2½ l. Tryck ner degen med en vattensköljd degskrapa. Jäs övertäckt med bakduk ca 1 timme tills degen står över formens kant. Sätt ugnen på 250˚C. Grädda i nedre delen av ugnen 5 minuter. Sänk därefter ugnsvärmen till 175˚C och fortsätt grädda 60–70 minuter. Knacka gärna under brödet. Om det låter dovt är det klart. Låt brödet kallna på galler, insvept i bakduk, gärna över natten.
Klicka degen i en stor smord avlång form, ca 2½ l. Tryck ner degen med en vattensköljd degskrapa.
Jäs övertäckt med bakduk ca 1 timme tills degen står över formens kant.
Grädda i nedre delen av ugnen 5 minuter i 250 grader. Sänk därefter ugnsvärmen till 175˚C och fortsätt grädda 60–70 minuter.
Knacka gärna under brödet. Om det låter dovt är det klart. Låt brödet kallna på galler, insvept i bakduk, gärna över natten.