Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Fullkornsbröd med rågkross

Vote
Kategorier
Recepttyp Matbröd

Ingredienser

Så gör du

  • 3 dl Kungsörnen Rågkross
  • 3 dl kokande vatten
  • 5 dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk salt
  • 0,5 msk ättisksprit
  • 5 dl Kungsörnen Rågmjöl
  • 8,5 dl Kungsörnen Ljust och milt Fullkornsvetemjöl
  1. Lägg rågkross i en degskål och häll över kokande vatten. Låt stå ca 10 minuter.

  2. Tillsätt det kalla vattnet, kolla att temperaturen inte överstiger 37˚C. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Klicka degen i en stor smord avlång form, ca 2½ l. Tryck ner degen med en vattensköljd degskrapa. Jäs övertäckt med bakduk ca 1 timme tills degen står över formens kant. Sätt ugnen på 250˚C. Grädda i nedre delen av ugnen 5 minuter. Sänk därefter ugnsvärmen till 175˚C och fortsätt grädda 60–70 minuter. Knacka gärna under brödet. Om det låter dovt är det klart. Låt brödet kallna på galler, insvept i bakduk, gärna över natten.

  3. Klicka degen i en stor smord avlång form, ca 2½ l. Tryck ner degen med en vattensköljd degskrapa.

  4. Jäs övertäckt med bakduk ca 1 timme tills degen står över formens kant.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen 5 minuter i 250 grader. Sänk därefter ugnsvärmen till 175˚C och fortsätt grädda 60–70 minuter.

    Knacka gärna under brödet. Om det låter dovt är det klart. Låt brödet kallna på galler, insvept i bakduk, gärna över natten.