Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(7)

Garden focaccia

Garden focaccia, focaccia art eller blomsterbröd kallas detta bröd. Recept på en focaccia som man helt enkelt dekorerar med säsongens grönsaker och örter, vilket gör att brödet ser ut som en härlig blomstrande sommaräng. Perfekt att servera på midsommar eller kräftskivan. Till detta behövs en bakplåt på ca 40 x 30cm.

baka.se

Vote
(7)

Räcker till 12 pcs

Räcker till...

12 pcs

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Deg
  • 6,5 dl Vetemjöl
  • 20 g Jäst
  • 1 tsk Socker
  • 1 tsk Salt
  • 2,5 dl Ljummet vatten
  • 3 msk Olivolja
Grönsakstopping
  • 5 st Gröna sparris
  • 1 st Zucchini liten
  • 1 st Morot
  • 3-4 st Paprikor Gul, röd och orange
  • 10 st Cocktailtomater
  • 2 st Rädisor
  • 1 st Rödlök
  • 3 msk Olivolja
  • 2-3 msk Pumpafrön
  • Rosmarin
  • Persilja
  • Sesomfrön
  • Vallmofrön
  • 1 tsk Grovt halvssalt
Deg
  • Lägg mjölet i en skål och smula jästen ovanpå. Tillsätt de övriga ingredienserna och knåda degen cirka 5 minuter till det blir en smidig deg. Täck över med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 45 minuter.
Grönsakstopping
  • Sätt ugnen på 200 grader. Under tiden degen jäser kan du förbereda grönsakerna. Skölj alla grönsaker. Skär bort den nedre tredjedelen på sparrisstjälkarna. Skär zucchinin i smala remsor. Skala moroten och löken. Skär moroten, löken, paprika, tomater och rädisor i inte alltför tunna skivor. Täck bakplåten med bakplåtspapper. Knåda degen en kort stund igen på en lättmjölkad bänk. Knåda ut eller kavla degen till en rektangel (ca 25 x 35 cm) och lägg på bakplåten. Pensla degen med cirka 2 matskedar olivolja. Gör en färgstark blomsteräng av grönsakerna. Sparris och zucchini är till exempel lämpliga som ängar, gräs och stjälkar. Dekorera focaccian med örter, vallmofrön och sesamfrön och strö över havssalt. Pensla grönsakerna med lite olja. Låt focaccian jäsa ytterligare i ca 15 minuter. Grädda den därefter i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt focaccian svalna något, men servera den varm.