Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(6)

Grekiskt lantbröd

Det blir två väldigt stora bröd så nästa gång gör jag fyra stycken istället.

Anna

Vote
(6)

Fri från

Mjölk & laktosfritt

Mjölk & laktosfritt

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till 2 st bröd

Räcker till...

2 st bröd

Ingredienser

Så gör du

  • 30 g färsk jäst
  • 8 dl ljummet vatten
  • 2,5 msk salt
  • 6 dl surdeg av vete
  • 2 msk ljus sirap
  • 20 dl vetemjöl special
  • 1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten. Tillsätt salt, surdeg och sirap.

    2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda degen på medelhastighet i maskin i cirka 15 minuter tills den är mjuk och elastisk.

    3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 2 timmar.

    4. Sätt ugnen på 250 grader.

    5. Knåda degen och baka ut den till två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl och jäs bröden under bakduk till dubbel storlek i cirka 1½ timme.

    6. Snitta bröden genom att dra tre diagonala snitt med en kniv (eller rakblad) som är vinklad i 45 grader och ställ in plåten i mitten av ugnen. Släng in 1 dl vatten på ugnsbotten (detta gör man för att brödet ska få en fin skorpa). Sänk värmen till 220 grader och grädda i 40-50 minuter, de ska få ordentligt med färg.

    Recept hämtat från Leíla Lindholms bok One more slice