Grekiskt olivbröd
Ett jättegott bröd med olivolja o oliver!
Räcker till 2 limpor
2 limpor
Ingredienser
Så gör du
- 50 gram färsk jäst
- 5 deciliter naturell yoghurt
- 1 tesked salt
- 4 matskedar olivolja
- 10-12 deciliter vetemjöl
- 200 gram oliver urkärnade
Smula jästen i en bunke o tillsätt yoghurten. Rör om tills jästen lösts upp. Blanda sedan i salt, olja o nästan allt mjöl till en ganska fast deg. Strö över lite mjöl o låt jäsa under bakduk 45 min.
Häll ut degen o knåda in resten av mjölet (ta undan en bit deg till garneringen).
Dela degen i två delar o kavla ut dom till 2 rektangler ca 20*30 cm. Lägg oliver i en rad i mitten av degen o rulla sedan ihop som en rulltårta. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper.Ta nu fram degbiten du la undan o rulla 4 långsmala rullar. Tvinna ihop 2 o 2 o fäst på brödet. Fäst ändarna under degrullen o låt brödet jäsa under bakduk ca 30-45 min (till knappt dubbel storlek)
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 30 min. Klarar man av att vänta ska det svalna på galler ;-)
Håller ca 3 månader i frysen o 1-2 dagar i plastpåse.