Grovt Surdegsbröd
Fri från
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Räcker till 2 bröd
2 bröd
Ingredienser
Så gör du
- 1 påse bagarens jästmix surdegsbröd
- 9 dl vetemjöl special
- 7 dl grovt rågmjöl
- 3 msk olja
- 1 dl mörk sirap
- 4 dl vatten
- grahamsmjöl som topping
Skållning
- 1 dl grovt rågmjöl
- 2 dl vatten
Skållning:
1. Koka upp 2 dl vatten och slå det över det grova rågmjölet.2. Rör ihop till en klumpfri deg och låt svalna.
Degberedning:
1. Sätt ugnen på 230° och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen. Låt vattnet stå kvar under hela baktiden.
2. Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjöl på en gång.
3. Tillsätt vatten (40°), olja, sirap och skållning.
4. Knåda ihop till en elastisk deg, ca 6 min i maskin (2 min långsamt och därefter 4 min på medelhastighet) eller 15 min för hand, tills den är smidig och elastisk. Degen får vara lite lös, men inte kladdig.
5. Låt jäsa i en bunke under plast i ca 50-60 min.
6. Dela degen i två lika delar och forma två limpor.
7. Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl. Sätt av på plåt och täck med plast.
8. Låt jäsa i ca 45 minuter.
9. Sätt in bröden i 230° och baka färdigt i 210° i ca 35 min. Det är viktigt att du inte öppnar ugnen i onödan, eftersom värmen då försvinner ut, det blir längre baktid och du riskerar att bröden blir torra.