Hälsosamma tekakor
Dessa tekakor kan man äta med gott samvete. Gjorda på dinkelmjöl med havregryn och linfrö.
Räcker till 20 "",st""
20 "",st""
Ingredienser
Så gör du
- 5 dl mjöl
- 5 dl mjölk
- 3 dl havregryn
- 50 gram jäst
- 2 tsk salt
- 50 gram smör rumsvarmt
- 1/2 dl rapsolja
- 8-10 dl dinkelmjöl med fullkorn
- 1 dl krossade linfrön
Koka upp mjölken under omrörning, annars bränns den lätt vid. Häll ner havregrynen och låt hela blandningen svalna till ca 35-37 grader.
Smula jästen i en degbunke. Tillsätt havregryns/mjölkblandningen och lite i taget och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör i kuber, linfrö, salt och rapsolja. Rör om ordentligt.
Arbeta in mjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen.
Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader. (varmluft)
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20. Kavla ut/platta till varje tekaka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Nagga med gaffel och låt jäsa i 2o minuter under bakduk.