Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(10)

Havre Surdegsbröd

Ett supergott, saftigt bröd som oxå gör dig mätt på noll och nix! =o)

Tinefis

Vote
(10)

Fri från

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till 1-2 st limpor

Räcker till...

1-2 st limpor

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 1 dl rågsurdegsgrund
  • 3 dl rågmjöl
  • 3 dl ljummet vatten
  • surdegen från dagen innan
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl vatten
  • 0.5 dl solrosfrön
  • 0.5 dl linfrön
  • 0.5 dl pumpakärnor
  • 2 dl creme fraiche
  • 2.5 dl vatten
  • 7 dl rågmjöl
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 msk salt
  • 1-2 tsk mald anis
  1. Dag 1:

  2. Dag 2:

  3. Koka havregrynsgröt av havregrynen och de 4 dl vatten. Låt det stå och svalna lite.
    Blanda sen havregrynsgröten med pumpakärnor, linfrön och solrosfrön, creme fraiche och resreande 2,5 dl vatten.

  4. Ha i gårdagens surdeg och arbeta in mjölet i din deg.
    Knåda ordentligt, runt 10 min. Tillsätt salt.

  5. Låt degen vila i 3-5 timmar och vik den emellanåt så degen spänns.

    Klä brödformar med bakplåtspapper, eller forma degen till ett rundare bröd.
    Låt degen jäsa igen i cirka 1-2 timmar till dubbel storlek.

  6. Värm ugnen till 275 grader. Ställ in brödet.
    Efter 15 minuter sänker du ugnen till 200 grader, du kan öppna luckan för att vädra ut lite värme så du snabbare kommer ner till 200 grader.
    Grädda i 45 minuter till. Du kan lägga folie över brödet om skorpan börjar bli för mörk.
    Låt bröden svalna på galler. Det kan vara lite degigt inuti när det kommer ur ugnen, men värmen inuti brödet gör att det fortsätter att gräddas även efter att det kommit ur ugnen.