Havrebullar
Servera gärna med Milda Lätt och ett gott pålägg.
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 36 stycken
36 stycken
Ingredienser
Så gör du
- 10 dl havregryn
- 1 dl råg- eller vetekross
- 5 dl filmjölk
- 5 dl vatten, kallt
- 1 ½ dl Milda flytande margarin, (eller 150 g Milda i folie)
- 100 g jäst
- 1 dl ljus sirap
- 1 msk salt
- ca 14 dl vetemjöl, (840 g)
1. Mät upp havregryn och kross i en bunke, häll filmjölk och 3 dl av vattnet över och rör om. Låt stå ca 1 timme.
2. Värm 2 dl av vattnet till 37°C. Smula ner jästen i vattnet och rör om. Häll det tillsammans med margarin, sirap och salt i havre- och krossblandningen.
3. Blanda i vetemjölet, spara lite till utbaket, och arbeta samman till en smidig deg, 5-10 minuter.
4. Strö lite mjöl över ytan, täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter, gärna i varmt vattenbad i diskhon.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop degen lätt. Dela den i fyra delar. Täck med bakduk så torkar inte degen.
6. Rulla varje deg till en längd och dela den i nio bitar. Rulla bullar och platta till dem lätt med mjölad hand.
7. Lägg bullarna på bakplåtspapper klädd plåt, och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C.
8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter.
9. Låt svalna på galler under bakduk.