Hembakta bagels med nyttiga frön
Baka egna bagels garanterat fria från onödiga tillsatser. Självklart smakar de allra bäst nybakade men om du mot förmodan har några kvar någon dag senare så går de utmärkt att rosta!
Foto: Frida Wismar
Fri från
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Räcker till 12 st bagels
12 st bagels
Ingredienser
Så gör du
- 25 g jäst (½ paket)
- 5 dl vatten (37 grader)
- 2 ½ tsk salt
- 1/2 dl flytande honung
- 13 ½ dl vetemjöl
Bagelstopping:
- 1 äggvita
- 1 dl Risenta solroskärnor alt. svartvita sesamfrön eller pumpakärnor (eller mixa som du vill)
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt salt och honung.
Häll i vattnet och rör om tills jästen löst sig.
Häll i lite mjöl i taget.
Arbeta degen i ca 5 minuter i maskin. Degen ska vara stum och relativt hård.
Låt degen jäsa under bakduk i cirka 60 minuter.
Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela i 12 bitar.
Rulla varje bit till en rund bulle och gör ett hål i mitten. Lägg bullarna på en plåt täckt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader.
Koka några bullar i taget i cirka 2 minuter på varje sida. Låt dem sedan torka liggandes på en handduk.
Vispa upp äggvitan.
Lägg bullarna på plåten, pensla med äggvita och strö över valfri topping.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.
Servera gärna med creamcheese, grönsaker och oliver.