Kalljäst Valnötsfocaccia
Detta bröd kan vem som helst lyckas med, även den som aldrig har bakad bröd förr. Testa och imponera stort på dina vänner. Valnötter i bröd är ju så fantastiskt gott, mycket godare än i bakverk, så jag rekommenderar det starkt. Fler recept finner du på www.nadjaskitchen.se
Fri från
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 1 långpanna
1 långpanna
Ingredienser
Så gör du
- 25 gram jäst
- 6 dl kallt vatten
- 1 tsk salt
- 2 msk olja (gärna nötig rapsolja eller olivolja för smak)
- ca 13 dl vetemjöl
- 50 gram valnötter
Garnering
- flingsalt
- rapsolja/olivolja
Lös upp jästen i det kalla vattnet. Tillsätt salt, olja och vetemjöl. Jag brukar ta 3-4 deciliter vetemjöl och arbeta in det innan jag lägger till en deciliter till i taget. Arbeta degen kraftigt, gärna med en maskin, tills det blir en fin lös deg. Smörj en stor bunke med olja och lägg degen i den. Täck med plastfolie och ställ i kylen i minst 8-12 timmar, gärna över natten.
Ta ut degen ur kylskåpet. Häll ut den i en bakpapperklädd långpanna. Tryck ut med en mjölad eller blöt hand. Gör några hål i degen och droppa över med lite olja. Strö på med grovt hackade valnötter och tryck i dem gärna lite granna. Strö över med lite fling- eller grovsalt. Låt brödet jäsa utan duk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 25 minuter.Låt brödet svalna lite och servera det gärna nygräddat.