Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Kikärtsbullar

Milda http://www.milda.se

Vote
(4)

Räcker till 20 stycken

Räcker till...

20 stycken

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 burk kikärtor, konserverade, (250 g netto)
  • 2 tsk salt
  • 2 krm fänkål, malen
  • 1 msk honung, flytande
  • 0,5 dl Milda flytande margarin
  • 6 dl grahamsmjöl, (360 g)
  • 7 dl vetemjöl, (420 g)
  • grahamsmjöl, eller vetemjöl att rulla bullarna i
  • 1. Häll av kikärterna i ett durkslag och spola dem i kallt vatten, låt rinna av väl. Mixa kikärterna till en slät smet med hjälp av en mixerstav.

    2. Värm vattnet till 37°C i en kastrull. Tillsätt kikärtspurén och blanda ut den i vattnet.

    3. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av degspadet och rör ut jästen. Häll i resten av spadet. Rör ner salt, honung, matfett, fänkål, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet (spar lite till utbakningen).

    4. Arbeta degen väl, i matberedare 8 - 10 minuter. Strö lite mjöl över degen, täck över bunken och ställ den att jäsa i ca 60 minuter. "Buffa" ner degen efter 30 minuter, detta ger mer arom åt brödet.

    5. Ta upp degen på mjölat bakbord och bearbeta den lätt. Dela degen i 20 lika stora bitar och rulla till bullar. Doppa ovansidan av bullarna i grahamsmjöl eller dinkelmjöl och lägg över dem på plåtar. Täck plåtarna och låt bullarna jäsa en andra gång i ca 30 minuter.

    1. Sätt ugnen på 250°C.

    2. Sätt in bullarna mitt i ugnen, sänk värmen till 225°C - grädda i 8 - 10 minuter. Lägg över bullarna på galler och låt de svalna under en kökshandduk för att bevara sin mjuka skorpa.