Knäckebröd
Förberedelser ca 85 minuter
Tillagningstid ca 40 minuter
Räcker till 20 stora kakor
20 stora kakor
Ingredienser
Så gör du
- 1/4 paket jäst
- 2½ dl vatten
- ½ tsk salt
- ½ msk anis, stött
- 5 dl grovt rågmjöl
- 1 dl vetemjöl
Smula sönder jästen i degbunken. Värm vattnet så att det blir fingervarmt, 37°C. Häll vattnet över jästen och rör om så
att den löser sig. Tillsätt salt, anis, vetemjöl och det mesta av rågmjölet. Arbeta samman degen och tillsätt eventuellt mer mjöl. Degen ska vara lös och lättarbetad.
Strö över lite vetemjöl, lägg på en bakduk och ställ degen att jäsa på varm och dragfri plats till sin dubbla storlek, ca 1¼ timma. Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre.
Sätt ugnen på 225–250°C. Arbeta samman degen i bunken.
Ta upp degen på bakbordet, mjölat med rågmjöl. Dela degen i ca 6 delar, forma till bullar. Kavla ut dem i rikligt med rågmjöl. Använd gärna kavelstrumpa och kavelduk. Kavla sedan eventuellt ett par gånger med kruskavel om du har en. Ta ut bröden
med hjälp av pepparkaksformar. Degen kan även kavlas ut till 20 stora runda kakor.
Lägg bröden på bakplåtspapperklädda plåtar. Låt dem jäsa ca 5-10 minuter beroende på storlek. Grädda dem i mitten av ugnen ca 4–5 minuter. Passa noga så de inte blir brända. Låt knäckebröden svalna utan bakduk på galler.