Lantbröd
Tips:
Krydda brödet med brödkryddor, kummin, soltorkade tomater, fänkål
Jästiden är beroende på temperaturen du har i lokalen. Gräddningstiden kan variera något mellan olika ugnstyper
Receptet insänt av Hanna Holstein, Lund
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 1 stor limpa
1 stor limpa
Ingredienser
Så gör du
- 5 dl Lindahls Turkisk / Grekisk Yoghurt, (500 g)
- 50 g jäst
- 0,5 dl mörk sirap, (60 g)
- 2 msk olja
- 6 dl matbrödsmjöl 4 sädesslagen, (360 g)
- 5 dl vetemjöl, (300 g)
- 1 tsk salt
Ta av ca 150 g vetemjöl och spar till utbakning.
Värm yoghurt och sirapen till 40 grader (i mikron).
Smula jästen och blanda med yoghurt tills jästen är helt upplöst.
Tillsätt alla övriga ingredienser efter hand och arbeta till en smidig deg. Det tar 5 - 10 minuter.
Låt jäsa under bakduk till dubbla volymen under ca 30 minuter.
Ta upp degen på ett bakbord och knåda resten av mjölet under.
Forma till en limpa ock lägg på en bakplåt med plåtpapper.
Nagga eller snitta leven rejält, täck med bakduken och låt jäsa ytterligare ca 20 minuter.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen först vid 200 grader i 20 minuter och fortsätt sedan ytterligare 20 minuter vid 150 grader.
Låt limpan svalna på galler under bakduken.