Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(14)

Mammas julknäckebröd

Ett gott, tunt, knäckebröd. Ställ fram på buffébordet och låt var och en bryta en bit.

Halmstadmia

Vote
(14)

Räcker till 35 st knäckebröd

Räcker till...

35 st knäckebröd

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 50 gram smör
  • 7 dl vatten 37°C
  • 5 dl fröblandning
  • 1½ msk salt gärna flingsalt
  • 2 msk hel kummin kan uteslutas
  • 2 dl rågsikt
  • 10 dl vetemjöl special går bra med vanligt vetemjöl
  • 3 dl vetemjöl special till utbakning
  • 1. Lös jästen i vatten, tillsätt fröblandning, salt och kummin. Kör maskinen tills det blandat sig.
    2. Tillsätt rågsikten och därefter vetemjölet 1 dl i taget tills degen känns fast men ännu något kladdig. Jäs den i bunken c:a 30 min.
    3. Häll upp degen på bänken och gör c:a 35 äggstora bullar. Lägg en duk över dem och börja kavla ut dem i samma ordning som de gjordes. Kavla på mjölad bänk 2–3 mm tunna kakor med ca 20 cm diameter. Lägg kakorna på plåt och strö ev. över lite flingsalt och kavla till sist med kruskavel.
    4. Ha ugnen på högsta temperatur 250-275°. Plåtarna behöver inte smörjas men ska vara heta. Grädda mitt i ugnen tills brödet fått färg och släpper från plåten ca 8–10 min. (Gräddar ugnen ojämnt kan du behöva vända plåten en gång.) I varmluftsugn kan tre heta plåtar gräddas samtidigt.
    5. Låt knäckebrödet svalna på galler och borsta av överskottsmjöl.