Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Millas Focaccia

En enkel och lättbakad focaccia som är perfekt som buffé bröd eller ett gott bröd till soppan även gott till Chili con carne!

Surdegsmilla

Vote

Fri från

Mjölk & laktosfritt

Mjölk & laktosfritt

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till 1 st Långpanna

Räcker till...

1 st Långpanna

Ingredienser

Så gör du

  • 50 gram färsk jäst Grunddegen
  • 6 deciliter kallt vatten 30 gradigt
  • 30 gram strösocker gärna ekologiskt
  • 30 gram havssalt
  • 500 gram vetemjöl special gärna ekologiskt
  • 500 gram durumvetemjöl gärna ekologiskt
Örtoljan
  • 1 deciliter god olivolja
  • 1 kruka färsk rosmarin repad
  • 5 st vitlökklyftor fint strimlade eller hackade, vill man så kan man även krossa dem.
  • 10 gram flingsalt
  1. Smula ner jästen häll på lite av vattnet och lös upp jästen. Häll på resten av vattnet och tillsätt sockret. Låt stå en stund. (Jag använder en visp så allt löser sig fortare).

    Blanda vetemjölet med durummjölet och tillsätt sedan saltet. Häll i lite i taget.

    Knåda rejält tills degen är mjuk och elastisk.

  2. Låt degen vila i ca 30 miunter (den ska ha jäst det dubbla).

    Sätt på ugnen på 200grader.

  3. Slå upp degen på bordet och tryck ut luften ur degen och kavla den sedan till en rektangel.

    Mjöla en långpanna lätt och lägg i degen i den.

    Degen ska vara lika tjock överallt!!

  4. Blanda Örtolja:

    Jag skivar eller strimlar vitlöken man kan också krossa den. Repa dom färska bladen och lägg dom i en skål tillsammans med vitlöken. Häll på olivoljan i skålen och blanda runt!!

    Häll det sedan över degen och tryck sedan med fingrarna "gör"gropar i degen överallt så oljan och vitlöken och rosmarinen blandas i groparna.

  5. Låt brödet jäsa i ca 30 minuter eller tills den har jäst dubbelt så stort. Sätt in långpannan försiktigt mitt i ugnen.

    Gräddas i ca 25 - 30 miunter.

    Låt den svalna och skär sedan upp lagom stora bitar!!