Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Millas Rågsiktsbitar på Rågsur

 Är lite trött på att bara äta vitt bröd, så jag har haft detta receptet i mitt huvud ett tag innan jag vågade prov baka... Blev super gott lite mera färg vill jag ha så det blir nog att ha i mera rågsikt?! Smaken påminner lite om finsk rågbröd men mitt är inte full så syrligt! Och så är det inte lika platt utan mitt är högre i formen.

Surdegsmilla

Vote
(1)

Räcker till 18-20 st rågbitar

Räcker till...

18-20 st rågbitar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Kvällen
  • 100 gram rågsur
  • 300 gram hett vatten 60 gradigt
  • 180 gram rågmjöl ekologiskt
Morgonen efter
  • 550 gram vatten 30 gradigt
  • 5 gram jäst
  • 50 gram brödsirap eller bagerimalt gärna ekologisk
  • 20 gram havssalt
  • 600 gram rågsikt ekologiskt
  • 200 gram durumvetemjöl ekologiskt
  • 250 gram vetemjöl special ekologiskt
  1. På Kvällen:

    Blanda ingredienserna i en stor bunke och plasta in noga och låt sedan den stå i rumstemperatur (22 -25 grader) över natten.

  2. Blanda ingredienserna från kvällen innan med nästan allt vatten. Spara lite vatten att blanda ut jästen med. Rör om ordentligt så att den blir en jämn smet!!

  3. Blanda sedan i resten av ingredienserna och arbeta degen i ca 10 minuter. Låt den sedan tills den jäst till dubbel storlek. Det kan ta ca 4 timmar.

  4. Sätt på ugnen 275 grader och sätt en tomlångpanna i botten på ugnen.

  5. Häll den sedan upp på mjölat bord och platta försiktigt ut den till en rektangel med mjölade händer. Skär eller sporra ut fyrkanter ca 18 st.

  6. Lyft över dem till en plåt med bakplåtspapper på! Låt degen jäsa igen ca 1 -1½ timmer. När du trycker med fingret ska den fjädra tillbaka, då är den färdig jäst!

  7. Sätt in en plåten i mitten av ugnen eller grädda bröden på bakplåtspappret direkt på bakstenen och häll snabbt 1 dl vatten i långpannan och stäng luckan!

  8. AKTA DIG FÖR ÅNGAN!!!

  9. Sänk temperaturen till 200 grader efter ca 10 minuter och grädda bröder ytterliggare i ca 20 minuter.

    Låt svalan på galler!!