Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(8)

Mitt Surdegsbröd

Ett fint och helt underbart surdegsbröd.

Saaandra

Vote
(8)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till 2 st bröd

Räcker till...

2 st bröd

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Surdegsgrunden
  • 200 gram vatten 40 grader varmt
  • 200 gram vetemjöl
  • 150 gram vetesurdeg
Degen
  • 30 gram jäst
  • 1200 gram vetemjölspecial
  • 900 gram vatten 40 grader varmt
  • 0,5 dl olivolja
  • 1,5 msk honung eller sirap
  • 200 gram dinkelfullkornsmjöl
  • 40 gram salt
  • 80 gram dinkelflingor el. havregryn
Surdegsgrunden
  • Dag 1. Blanda samman surdegsgrunden och plasta in den. Låt den stå i rumstemperatur över natten (8-12 timmar).

Degen
  1.  Dag 2. Blanda surdeg, jäst och vatten och rör runt tills jästen löser sig. Tillsätt allt vetemjölspecial, olivolja och honung kör ca 7-8 minuter.

  2. Tillsätt saltet, dinkelmjölet och dinkelflingorna och kör ytterligare ca 5 minuter.

  3.  Lägg över degen i en olivolje-inoljad bunke och täck med plastfolie eller använd en stor plastlåda med lock. Jäs 2 timmar.

  4. Sätt ugnen på 250 grader och låt en plåt stå med i ugnen och bli varm.

  5. Häll ut degen ur bunken på ett mjölat bord. Dela degen i 2 stora delar och forma lite lätt till bröd. Lägg dessa på den varma plåten, snitta med en vass kniv. Sänken ugnen till 225 grader.

  6. Grädda bröden långt ner i ugnen, ca 40-60 minuter. För exakt innertemperatur stick in en termometer efter ca 20 minuter, 97 grader = färdigt. Låt svalna på galler utan bakduk