Mitt Surdegsbröd
Ett fint och helt underbart surdegsbröd.
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 2 st bröd
2 st bröd
Ingredienser
Så gör du
Surdegsgrunden
- 200 gram vatten 40 grader varmt
- 200 gram vetemjöl
- 150 gram vetesurdeg
Degen
- 30 gram jäst
- 1200 gram vetemjölspecial
- 900 gram vatten 40 grader varmt
- 0,5 dl olivolja
- 1,5 msk honung eller sirap
- 200 gram dinkelfullkornsmjöl
- 40 gram salt
- 80 gram dinkelflingor el. havregryn
Surdegsgrunden
Dag 1. Blanda samman surdegsgrunden och plasta in den. Låt den stå i rumstemperatur över natten (8-12 timmar).
Degen
Dag 2. Blanda surdeg, jäst och vatten och rör runt tills jästen löser sig. Tillsätt allt vetemjölspecial, olivolja och honung kör ca 7-8 minuter.
Tillsätt saltet, dinkelmjölet och dinkelflingorna och kör ytterligare ca 5 minuter.
Lägg över degen i en olivolje-inoljad bunke och täck med plastfolie eller använd en stor plastlåda med lock. Jäs 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader och låt en plåt stå med i ugnen och bli varm.
Häll ut degen ur bunken på ett mjölat bord. Dela degen i 2 stora delar och forma lite lätt till bröd. Lägg dessa på den varma plåten, snitta med en vass kniv. Sänken ugnen till 225 grader.
Grädda bröden långt ner i ugnen, ca 40-60 minuter. För exakt innertemperatur stick in en termometer efter ca 20 minuter, 97 grader = färdigt. Låt svalna på galler utan bakduk