Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Mjukt rågtunnbröd från Dalarna – tuta

Gammalt recept från Gagnef som i vår familj är ett måste på julbordet. Bakades i gammaldags bakugn som stora, tunna, runda kakor, men här görs de mindre för att kunna gräddas på spisen. Rullas till en rulle - en "tuta" - som är det namn brödet burit i vår familj säkert i minst 100 år. Det är bara så himla gott! Lite segt med mycket smak. Jag tycker det är godast med bara smör på, men det är en smaksak.

 

AlfaBettina

Vote
(1)

Fri från

Mjölk & laktosfritt

Mjölk & laktosfritt

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till 38 st ca

Räcker till...

38 st ca

Ingredienser

Så gör du

  • 1 liter skalad, kokt kall potatis
  • 7,5 dl grovt rågmjöl
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Det tar en stund att baka detta tunnbröd, så jag rekommenderar att halvera receptet första gången.

    Du behöver följande redskap:

    Potatispress

    Kavel, gärna liten för barn

    Kruskavel eller randkavel (se bild)

    Degskrapa

    Pannkakslagg i järn, 23 cm i diameter

    Pannkaksvändare

    Ren bakduk

På kvällen:
  1. Pressa potatisen genom en potatispress.

  2. Blanda i rågmjölet, vetemjölet och saltet och bearbeta med degkrok tills det blir en sammanhängande deg som kan rullas till en klump.

  3. Täck över och ställ i kylen över natten.

Nästa dag:
  1. Rulla rullar av degen och dela den i bitar som väger ca 30-35 g.

  2. Mjöla bakbordet med rågmjöl. Kavla ut tunt till platta kakor lika stora som pannkakslaggen, ca 20 cm i diameter. Ta degskrapan och vänd ofta, så fort de tenderar att fastna på bakbordet och mjöla tunt mellan varje kavling. De blir saftigare med mindre mjöl men det är en avvägning för att degen ska bli hanterbar och kakorna inte ska fastna på bakbordet. Kavla med lätt hand.

    Avsluta med att mönstra dem lite på ena sidan med kruskaveln eller randkaveln.

  3. Gör ett antal innan du börjar grädda, för det går fortare att grädda än att kavla ut dem!

  4. Grädda i torr pannkakslagg på medelvärme ca 15 sekunder på var sida – inte mer för då blir de för torra.

  5. Lägg dem på en ren bakhandduk och låt svalna.

  6. Frys in i plastpåsar det antal som går åt varje gång och ta fram undan för undan.

  7. Bre med smör och rulla till en rulle – en ”tuta”. Njut!