Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(16)

Morotsfrallor

Saftiga och nyttiga frallor som passar till all slags pålägg. De får sån härlig färg av rivna morötter.

Jag använder alltid surdeg i stället för jäst. Men det här är grundreceptet.

Ritaz

Vote
(16)

Räcker till ca 20 st

Räcker till...

ca 20 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 50 g jäst
  • 50 g smör - går att byta mot olivolja
  • 5 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl kli - t ex vetekli eller havrekli
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 4 dl finrivna morötter
  • 3 dl grahamsmjöl -Jag använder oftast grovt dinkelmköl i stället
  • 7-8 dl vetemjöl
  1. Smula jästen i en degbunke.

    Smält smör i en kastrull.

    Tillsätt vatten, rör om och värm till 37 grader.

    Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst.

    Tillsätt resten av degvätskan.

    Rör ner salt, kli, solroskärnor, linfrön, de rivna morötterna och grahamsmjölet. Tillsätt sen vetemjölet lite i taget, så pass mycket att den blir smidig och släpper bunkens kanter.

    Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

  2. Ta upp degen på bakbordet och knåda in lite vetemjöl så att degen inte är kletig.

    Dela degen i 2 delar och dela varje del i 12 bitar. Eller gör 2 st limpor av degen.

    Forma varje del till en rund boll och lägg på bakpappersklädd plåt.

    Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.

  3. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 gra der, ca 18-20 minuter.

    Om du har gjort limpor i stället gräddas de i nedre delan av ugnen i ca 35 minuter.

    Låt svalna på galler.