Mumsiga Tekakor
Detta är jättegoda, mjuka tekakor som är goda både nygräddade och upptinade efter frysning. Mättande tack vare havregryn och rågsikt. Barnen tycker om dem rostade med ost och marmelad om de varit frysta. Jag tycker det räcker med Bregott :P Mycket uppskattade till frukost och mellis.
Räcker till 20 st Runda Tekakor
20 st Runda Tekakor
Ingredienser
Så gör du
- 50 gr jäst
- 6 dl mjölk Fingervarm
- 2 dl havregryn
- 75 gr smör eller margarin
- 2 tsk salt
- 2 msk strösocker
- 1 st ägg
- 10 dl rågsikt
- 2-4 dl vetemjöl I degen och till utbakning
Smula ned jästen i bunke och tillsätt den fingervarma mjölken och havregrynen. Rör om och låt stå i 5 min.
Tillsätt smält smör/margarin, salt, socker, ägg och mjöl. Blanda ihop och arbeta degen en stund.
Låt jäsa i bunken under bakduk i ca. 45 min.
Ta upp degen på lätt mjölat underlag och kavla ut den 1-1, 5 cm tjock. Stansa ut runda bröd som är ca 10 cm i diameter. Temugg kan användas som mått.
Lägg de runda bröden på en plåt med bakplåtspapper. Nagga hål i dem med en gaffel. Strö på lite vetemjöl och låt dem jäsa under bakduk i ca. 30 min.
Grädda Tekakorna i nedre delen av ugnen i 250 grader i 8-10 min. Låt dem svalna på galler under bakduk. Ska de inte ätas direkt kan de frysas, tänk då på att de ska vara helt avsvalnade innan de packas i påsar. Lycka Till!