Ost- och messmörsbröd på rågsurdeg
Underbart gott och smakrikt surdegsbröd på rågsurdeg
Räcker till 2 st stora bröd
2 st stora bröd
Ingredienser
Så gör du
- 500 gr vatten
- 200 gr rågsurdeg
- 15 gr jäst
- 700 gr vetemjöl med hög proteinhalt
- 150 gr dumrummjöl
- 1 dl messmör
- 20 gr havssalt
- 80 gr lagrad ost t.ex cheddar eller västerbottenost
Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsassistent med degkrok i 15 minuter. Jobbar du för hand måste du jobba dubbelt så länge. Tillsätt saltet och kör 5 minuter till. Tillsätt osten och kör tills den är inblandad i degen. Låt degen vila i 30 minuter
Dela degen på två och forma dem till runda bollar. Låt dem ligga och spänna av i 10 minuter.
Forma sedan bröden avlånga och lägg i smorda formar, eller lägg dem att jäsa i en jäskorg med skarven uppåt. Jäs degen i ca 2 timmar eller i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen
Har du jäst i jäskorgar så stjälper du nu upp bröden på plåt med skarven nedåt. Snitta bröden.
Ställ in bröden i mitten av ugnen och häll på en kopp kallt vatten på den upphettade plåten under. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i 20 minuter. Släpper då ut ångan och sätt i en termometer. Grädda bröden tills innertemperaturen är 98 grader eller ca 35 minuter.
Låt bröden svalna på galler.
Tips!
Köp eller sy en fin kökshandduk. Linda in brödet i handduken och ta med det som en uppskattad gå bort-present