Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Ost- och messmörsbröd på rågsurdeg

Underbart gott och smakrikt surdegsbröd på rågsurdeg

Deerman

Vote

Räcker till 2 st stora bröd

Räcker till...

2 st stora bröd

Kategorier
Recepttyp Matbröd

Ingredienser

Så gör du

  • 500 gr vatten
  • 200 gr rågsurdeg
  • 15 gr jäst
  • 700 gr vetemjöl med hög proteinhalt
  • 150 gr dumrummjöl
  • 1 dl messmör
  • 20 gr havssalt
  • 80 gr lagrad ost t.ex cheddar eller västerbottenost
  1. Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsassistent med degkrok i 15 minuter. Jobbar du för hand måste du jobba dubbelt så länge. Tillsätt saltet och kör 5 minuter till. Tillsätt osten och kör tills den är inblandad i degen. Låt degen vila i 30 minuter

  2. Dela degen på två och forma dem till runda bollar. Låt dem ligga och spänna av i 10 minuter. 

  3. Forma sedan bröden avlånga och lägg i smorda formar, eller lägg dem att jäsa i en jäskorg med skarven uppåt. Jäs degen i ca 2 timmar eller i kylen över natten. 

  4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen

  5. Har du jäst i jäskorgar så stjälper du nu upp bröden på plåt med skarven nedåt. Snitta bröden.

  6. Ställ in bröden i mitten av ugnen och häll på en kopp kallt vatten på den upphettade plåten under. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i 20 minuter. Släpper då ut ångan och sätt i en termometer. Grädda bröden tills innertemperaturen är 98 grader eller ca 35 minuter.

  7. Låt bröden svalna på galler. 

Tips!
  • Köp eller sy en fin kökshandduk. Linda in brödet i handduken och ta med det som en uppskattad gå bort-present