Pain riche
Ett enkelt recept på pain riche. Gott till t ex sallad eller soppa. Går bra att frysa.
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 3 st
3 st
Ingredienser
Så gör du
- 15 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 msk olja Jag brukar använda olivolja, men det går även med vanlig matolja
- 1 tsk socker
- 1,5 tsk salt
- 1-1,5 dl kruskakli Kan ersättas med kli, vetekli, havrekli eller liknande
- 9-10 dl vetemjöl
Värm ugnen till 250°
Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet och oljan till ca 37°.
Lös upp jästen med lite av degvätskan och tillsätt sen resten.
Rör ner socker, salt och kruskakli. Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig men ganska lös deg.
Låt jäsa övertäckt i rumsvärme på dragfri plats till nästan dubbel storlek, ca 30-45min.
Arbeta lätt samman degen på mjölat bakbord och dela den i 3 delar.
Rulla ut längder lika långa som plåten.
Låt jäsa övertäckta tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min.
Skåra bröden försiktigt med vass kniv utan att trycka ut luften ur bröden.
Spreja bröden med kallt vatten.
Grädda i 250°, ca 12-15 min.
Låt kallna på galler utan bakduk.