Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Pumpabröd
Ett svinnsmart pumpabröd som du bakar på urkråmet av pumpalyktan.
Räcker till 2 st bröd
Räcker till...
2 st bröd
Ingredienser
Så gör du
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 1 dl olja
- 2 msk honung
- 1 msk salt
- 300 g finriven eller fint mixad pumpa (innanmätet)
- 1 msk gurkmeja kan uteslutas men ger fin färg
- 16-17 dl vetemjöl
- Smula ner jäst i degbunke och tillsätt vatten ( ca 37°c ) honung, olja den finrivna pumpan, salt och gurkmeja.
- Tillsätt sedan lite mjöl åt gången medans du bearbetar degen. Tänk på att inte ta för mycket mjöl då mjölet sväller efterhand.
- Arbeta degen i ca 10 min, täck med plastfolie eller lock över bunken och ställ sedan på jäsning ca 1h eller tills degen dubblats i storlek.
- Vält ut degen på bakbord och dela degen på två. Forma 2 st runda bröd och lägg i jäskorgar med en mjölad kökshandduk i botten. Har du inte jäskorgar så ta en brödkorg eller liknande det går precis lika bra. Jäs ytterligare ca 45 min.
- När bröden jäst färdigt så klipper du till 4 st steksnören per bröd, som skall vara såpass långa att dem skall gå att knyta runt hela brödet.
- Lägg två av snörena i kors över bröden och fortsätt sedan korsa med snöre nr 3 och 4 så att du får 8st "tårtbitar". Låt ändarna ligga rätt ut från brödet.
- Förbered en plåt och vänd sedan brödkorgarna upp och ner med hjälp av ett bakplåtspapper. Knyt nu ihop ändarna från snörena så att du även här får 8st tårtbitar (pumpabitar).
- Snitta bröden med rakblad eller klipp mönster med sax , och grädda sedan på 225°c varmluft 30-40 min ( bröde skall få en fin yta och kännas ihåligt, har du en sticktermometer så så skall innertemperatur ligga runt 97-100°c).
- Tag bort snörena och stick i en kanelstång som "kvist".