Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Vote
(1)

Pumpabröd

Ett svinnsmart pumpabröd som du bakar på urkråmet av pumpalyktan.

baka.se

Vote
(1)

Räcker till 2 st bröd

Räcker till...

2 st bröd

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 dl olja
  • 2 msk honung
  • 1 msk salt
  • 300 g finriven eller fint mixad pumpa (innanmätet)
  • 1 msk gurkmeja kan uteslutas men ger fin färg
  • 16-17 dl vetemjöl
  1. Smula ner jäst i degbunke och tillsätt vatten ( ca 37°c ) honung, olja den finrivna pumpan, salt och gurkmeja.
  2. Tillsätt sedan lite mjöl åt gången medans du bearbetar degen. Tänk på att inte ta för mycket mjöl då mjölet sväller efterhand.
  3. Arbeta degen i ca 10 min, täck med plastfolie eller lock över bunken och ställ sedan på jäsning ca 1h eller tills degen dubblats i storlek.
  4. Vält ut degen på bakbord och dela degen på två. Forma 2 st runda bröd och lägg i jäskorgar med en mjölad kökshandduk i botten. Har du inte jäskorgar så ta en brödkorg eller liknande det går precis lika bra. Jäs ytterligare ca 45 min.
  5. När bröden jäst färdigt så klipper du till 4 st steksnören per bröd, som skall vara såpass långa att dem skall gå att knyta runt hela brödet.
  6. Lägg två av snörena i kors över bröden och fortsätt sedan korsa med snöre nr 3 och 4 så att du får 8st "tårtbitar". Låt ändarna ligga rätt ut från brödet.
  7. Förbered en plåt och vänd sedan brödkorgarna upp och ner med hjälp av ett bakplåtspapper. Knyt nu ihop ändarna från snörena så att du även här får 8st tårtbitar (pumpabitar).
  8. Snitta bröden med rakblad eller klipp mönster med sax , och grädda sedan på 225°c varmluft 30-40 min ( bröde skall få en fin yta och kännas ihåligt, har du en sticktermometer så så skall innertemperatur ligga runt 97-100°c).
  9. Tag bort snörena och stick i en kanelstång som "kvist".