Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(51)

Rågbröd i form

Milda http://www.milda.se

Vote
(51)

Räcker till 2 limpor

Räcker till...

2 limpor

Kategorier
Recepttyp Matbröd

Ingredienser

Så gör du

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1/2 dl Milda flytande margarin, (eller 50 g Milda i folie)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 7 1/4 dl grovt rågmjöl, (400 g)
  • 6 1/5 dl vetemjöl, (370 g)
Till formarna
  • Milda
  • 1. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C. Värm halva mängden av degspadet i mikron och späd med resten av vätskan till rätt temperatur.

    2. Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter.

    3. Häll över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av vattnet.

    4. Tillsätt matfett, salt, socker, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och släpper bunken.

    5. Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken med plastfolie. Fuktigheten stannar då kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre. Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek. När den är färdig efter ca 45 minuter ska den ha en torr och glansig yta.

    6. Sätt ugnen på 175°C. Smörj 2 st 1½-liters bakformar med matfett.

    7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två bitar. Låt degbitarna vila någon minut på bakbordet, så att spänningen släpper i degen. Forma sedan degen till två limpor och lägg dem i formarna.
    (Häll kallt vatten i degbunken så går det lättare att diska den.)

    8. Täck över med bakduk och låt bröden jäsa ca 30 minuter på dragfri plats.

    9. Pensla bröden med ljummet vatten och strö över grovt rågmjöl. Skåra några ytliga snitt på snedden med en vass kniv. Sätt in formarna på nedersta falsen och grädda bröden i ca 60 minuter.

    10. Ta ut de färdiggräddade bröden och låt dem stå några minuter. Ta bröden ur formarna. De ska kännas lätta. Knacka bröden på undersidan med knogen, det ska låta ihåligt då bröden är färdiga.

    11. Linda in varje bröd i en handduk. Lägg bröden på ett galler och låt dem svalna över natten, så att de hinner mogna.