Rågsiktsbröd med surdeg
Enkel limpa som går att variera med olika kryddor.
Räcker till 2 st limpor
2 st limpor
Ingredienser
Så gör du
- 1 1/2 tsk salt
- 1/4 dl mörk sirap
- 1 1/2 dl surdeg på rågmjöl
- 1 msk malet pommeransskal
- 1 msk kummin
- 50 gram smör
- 5 dl mjölk
- 2 1/2 tsk torrjäst för söta degar
- 14-15 dl rågsikt
- 2 msk flytande margarin eller olja
Häll i salt, sirap, surdegen och kryddorna i en degbunke.
Blanda torrjästen i ca 3 dl av rågsikten.
Smält smöret och häll i mjöken. Värm till ca 42-43 grader. Torrjäst kräver lite högre temperatur.
Slå mjölkblandningen över kryddorna och tillsätt rågsikten med jästen. Rör om så det blandas. Tillsätt nästan allt det andra mjölet och spar resten till utbaknignen. Arbeta till en smidig deg, gärna 3-4 minuter i maskin och det dubbla för hand.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 1/2 timme.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop degen. Dela i två lika stora bitar och gör två knubbiga limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Smörj lätt med margainet eller oljan mellan liporna, så går det lättare att dela på dem när de är klara.
Låt jäsa i ca 30-40 minuter. Värm ugnen till 175 grader under tiden.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter. När man knackar i botten på limporna, ska de låta ihålliga. Pensla med vatten när de är klara och svep in dem i bakduk och låt kallna på galler.