Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(12)

Rågsurdeg

Rågsurdegsgrund så att du kan göra egna surdegsbröd. Det finns många olika recept för surdeg, här är ett av dessa som jag brukar lyckas bra med.

cupcakesfluffan

Vote
(12)
Kategorier

Ingredienser

Så gör du

 1. 1, kväll:
  100 gram rågmjöl
  100 gram rivet äpple
  150 gram vatten (40 grader)

  Blanda allt i en rymlig burk, gärna en glasburk för då kan du se din surdeg lättare, den blir som en tjock gröt ungefär och ställ den sedan på ett varmt ställe, tex i skåpet ovanför kylen. Och låt den stå där i tre dygn. Skaka försiktigt på burken förmiddag och kväll.

 2. Dag 4, kväll:
  60 gram rågmjöl
  50 gram vatten (40 grader)

  Nu efter tre dygn bör den ha börjat bubbla lite och den vara betydligt tunnare än första dagen. Blanda i rågmjöl och vatten och ställ den ovanför kylen igen.

 3. Dag 5, tidig förmiddag:
  Nu skall surdegen ha rest sig ordentligt och likna chokladmousse till konsistensen, det bubblar lite om den när man rör på burken och det doftar lite sprit om den, gör den det så är den nu klar, förvara den i kylen och mata den 1 gång i veckan eller då du använder den.

 4. Matning 1 gång i veckan
  Häll ut allt utom 50 gram av din surdeg på kvällen, blanda på nytt i 100 gram vatten och 60 gram rågmjöl, rör om ordentligt och ställ burken ovanför kylen till nästa förmiddag och därefter in i kylen igen. Jag slänger ut resten av surdegen eftersom man annars skulle få en allt för stor surdeg tillslut. Ja eller så väljer du att passa på att baka bröd med det som blir över. Jag matar också min surdeg varje gång jag bakar bröd.

  Om du inte använder din surdeg så ofta kan du frysa in  den i en deciliters förpackning och ta fram surdegen dagen innan du skall baka med den. Blanda 1 dl surdeg med 1 dl vatten och 100 gram grovt rågmjöl och låt stå över natten.