Runt brytbröd vitlök och parmesan
Enkelt recept på gott brytbröd som passar så bra med soppa, plockmat eller en god sallad. Brödet är smaksatt med vitlök och parmesan och är som godast nygräddat.
Räcker till 1 st Runt bröd
1 st Runt bröd
Ingredienser
Så gör du
- 25 gr jäst
- 3 dl vatten Fingervarmt
- 1 tsk salt
- 2 msk rapsolja
- 1 dl havregryn
- 7 dl rågsikt
- 1 st pressad vitlöksklyfta
Garnering
- 2 msk rapsolja
- 2 st vitlöksklyftor, pressade
- 2 nypor flingsalt
- 10 gr Parmesanost riven Kan man hoppa över om man vill.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten och havregryn. Rör runt och låt stå en liten stund. Tillsätt sedan en pressad vitlöksklyfta, olja, salt och mjöl. Blanda ihop och knåda lite i bunken till en fin deg. Låt jäsa i bunken under bakduk i ca. 50 min.
Tryck ut degen till en rund kaka på en plåt med bakplåtspapper. Den ska vara ungefär 2 cm helg. Skär kakan i 16 "tårtbitar" och låt jäsa under bakduk i 30 min.
Nu till garneringen. Häll olja i en kopp och pressa i vitlöken. Pensla det på hela brödkakan, strö över flingsalt och riven parmesanost.
Grädda mitt i ugnen i 13 min i 250 grader. Låt svalna på galler och avnjut både den underbara doften och det goda brödet. Lycka Till!