Rustikt Rosmarin Bröd
Härligt, smakrikt bröd som passar både till frukost, brunch, tillbehör till lunch och middag eller som en natta macka. =o)
Prep Tid: 1 timme
I ugnen: 30 minuter
Total Tid: 1.5 timmar
Räcker till 1 st bröd
1 st bröd
Ingredienser
Så gör du
- 285 gram vetemjöl Eller blanda med fullkornsmjöl
- 2 pkt Torrjäst
- 1 tsk socker
- 180 ml vatten
- 1,5 tsk salt
- 5 st rosmarin kvistar (du kan självklart utesluta detta om du inte är ett fan)
- 1 st ägg för att pensla brödet med
Häll mjöl och salt i en bunke.
Finhacka rosmarinen, blanda det med mjölet och sätt åt sidan.Häll lunket vatten (kroppstemp eller aningen varmare) i en skål och häll i jästen och sen sockret. Rör runt bara lite så att det blandas med vattnet. Lämna det för 5 min så att jästen hinner reagera med vattnet och blir ”frothy”.
Häll jäst blandningen i en skål och blanda i lite mjöl i taget tills allt är blandat. Knåda degen tills den är fin och slät. Lägg den i en mjölad skål och sätt den på ett varmt ställe i 30-40 minuter för att jäsa till dubbel storlek.
Om ditt kök är ganska kallt, sätt ugnen på 100-150 grader och ställ in degen där, med ugns dörren öppen.
Baka ut degen på en mjölad bänk. Gör brödet till en liten boll (eller använd en bröd form men då får brödet inte samma rustika utseende), lägg bollen på bakpapper på en plåt.
Ställ på ett varmt ställe för att jäsa i ytterligare 10-15 minuter, medan du värmer ugnen till 200 grader. Skär några ”slits” i degen och ställ in i ugnen i 10 minuter.
Ta ut brödet och pensla med ägget. Ställ in det i ugnen igen i 15-20 minuter, tills ”golden brown”. Låt det svalna.