Skräddakakor med surdeg
Supergoda rågsiktskakor som går att variera på många sätt... Surdegsbak får planeras i god tid, men är egentligen ganska lättskött. Degen klarar sig till största delen själv.
Tips: Prova att byta ut torkad frukt mot 100 g kanderat apelsingskal och 2 tsk nejlika. Ger ett supergott bröd med julsmak!
Räcker till 4 st rundkakor
4 st rundkakor
Ingredienser
Så gör du
- 1.5 dl surdeg (vete- eller rågsurdegs spelar ingen roll)
- 5 dl vatten
- 3 dl havregryn
- 1 dl linfrön
- 2 dl torkad frukt (tranbär, russin, eller vad man tycker om)
- 1 msk salt
- 1/2 dl honung eller sirap
- 3 dl mjölk
- ca 1 kg rågsikt eller annat mjöl, gärna en del grovt mjöl
Dagen innan bakning:
Ta fram surdegen ur kylen och "mata" den med ca 1 dl valfritt mjöl och lika mycket vatten. Låt surdegen stå framme till nästa dag. Det ska bubbla i surdegen och lukta syrligt, då är den redo att baka med!
Nästa dag:
Mät upp 1,5 dl surdeg och blanda med 3 dl rågsikt och 1 dl ljummet vatten. Rör ihop i en bunke och täck med plast. Låt stå minst 6 timmar eller över natt.
Koka upp 3 dl vatten och häll vattnet över havregryn, linfrön och torkad frukt. Täck med bakduk och låt stå minst 6 timmar eller över natt.
Vid bakdags:
Blanda surdegen med havregrynsblandningen. Tillsätt 1 dl vatten, mjölk, salt och och sirap. Rör om ordentligt.
Arbeta in rågsikt till en fast men kladdig deg. Arbeta degen ordentligt, för hand ca 10 min eller 5 min med bakmaskin.
Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk tills degen är nästan dubbelt så stor, 2-3 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 4 rundstycken. Platta ut dem på bakplåtar och nagga kakorna med gaffel.
Låt kakorna jäsa ca 1 timme och grädda dem i 200 grader ca 20 minuter. Låt svalna under bakduk.