Ingredienser
Så gör du
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 50 g Milda i folie, (eller 1/2 dl Milda flytande margarin)
- 1 ½ tsk salt
- 2 msk ljus sirap
- 1 tsk mald anis
- 1 tsk mald fänkål
- 13½-14 dl rågsikt, (750 g)
1. Värm mjölken till fingervarmt, 37°C.
2. Smula ner jästen i en 3-liters degbunke. Häll över lite degvätska och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt sedan resten av mjölken.
3. Tillsätt rumtempererad Milda, salt, sirap, kryddor och rågsikt. Spara ½ dl till utbakningen.
Arbeta degen för hand 8-10 minuter eller ca 5 minuter i hushållsmaskin. Degen ska vara blank och smidig och släppa degbunkens kanter.4. Jäs degen övertäckt med plastfolie ca 30 minuter till ungefär dubbel storlek.
Sätt ugnen på 225°C.5. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 bitar. Låt degbitarna vila någon minut på bakbordet så att spänningen släpper i degen.
Forma degen till runda bullar. Platta ut eller kavla dem till runda kakor ca 17 cm i diameter. 6. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Nagga rätt igenom kakorna med en gaffel. Jäs kakorna under bakduk ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.