Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(50)

Småfranska

Lättlagade, goda småfranska som kan varieras i det oändliga. Grundreceptet kan varieras med olika mjölsorter, rivna morötter, riven ost. Blanda i solrosfrön eller örter. Toppa med vallmofrö, ost, vetekli eller något annat gott.

Annika72

Vote
(50)

Fri från

Mjölk & laktosfritt

Mjölk & laktosfritt

Räcker till 8 st bullar

Räcker till...

8 st bullar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 2 dl vatten fingervarmt
  • 2 msk olja
  • ½ tsk salt
  • 25 gr jäst
  • 4-5 dl vetemjöl variera med olika mjölsorter
Pensling
  • 1 st ägg
  • valfri "topping"
  1. Sätt ugnen på 250 grader

  2. Häll fingervarmt vatten, olja och salt i en bunke.

  3. Smula i jästen. Rör runt så att jästen löses upp i degspadet.

  4. Tillsätt 4 dl mjöl. Arbeta degen. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Fortsätt arbeta degen tills den är smidig och släpper skålen.

  5. Låt degen gärna jäsa i skålen under bakduk cirka 15 minuter, men du kan också baka ut till bullar direkt.

  6. Smörj en plåt, eller lägg på bakplåtspapper.

  7. Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda degen smidig. Rulla ut degen till en längd och dela i 8 lika stora delar. Rulla varje del till en bulle och ställ på plåten.

  8. Jäs bullarna under bakduk i cirka 30 minuter.

  9. Pensla eventuellt bullarna och strö på valfri"topping".

  10. Sätt plåten mitt i ugnen och grädda bullarna till de fått gulbrun färg, cirka 5-10 minuter. Tag ut brödet och lägg det på galler att svalna.